hello
hétköznapok

Online tanulnál? Sok lehetőség-sok előny

Az online tanulás régóta elérhető és közkedvelt forma, az utóbbi hónapokban azonban még elterjedtebb lett, és egyre több és több lehetőség nyílott arra, hogy az internet segítségével tanulhassunk.

Az eszközök, appok, gyors internet segítségével bárhonnan és bármikor elérhetünk számunkra érdekes tanfolyamokat. Tanulhatunk nyelvet, informatikát, de akár varrni, jógázni is. Határ a csillagos ég.

Vegyük sorra, milyen előnyei vannak, ha online tanulunk:

Kötetlenebb időpont
Az online oktatás egyik nagy előnye, hogy sokkal rugalmasabb keretek közt és rugalmasabb időbeosztásban tanulhatunk, mint ha iskolában tanulnánk. Felnőttként ez nagyon kényelmes és fontos szempont, hiszen egy tanfolyamot nehéz a rohanó mindennapokba kötött időben beilleszteni, míg egy online kurzus általában szabadabban variálható.

Saját tempójú tanulás
Az online tanulásnál mindenki beállíthatja a saját ütemét, így nagyobb eséllyel lesz eredményes. Ellentétben a hagyományos órákkal, ahol az előadások során jegyzeteket kell készíteni, hogy később át tudjuk venni az anyagot, az online tanulás lehetővé teszi, hogy a tananyagot olyan gyakran átnézzük, amilyen gyakran csak szükséges, és akkor, amikor a legjobban oda tudunk figyelni rá. Természetesen a csoportos, élő online órákon kell jegyzetelni, de vannak azok az előre elkészített tananyagok, videófelvételek, podcastok, amiket saját tempónkban dolgozhatunk fel.

Számunkra ideális környezetben tanulhatunk
A tanulás megkönnyítésének egyik módja az, ha számunkra megfelelő környezetben tehetjük. Amikor otthon tanulunk, saját egyedi hangulatot teremthetünk, ami megfelel a tanulási igényeinknek. Kiküszöbölhetjük a zavaró tényezőket, számunkra ideális keretek közt – fotelben, hintaágyban, vízparton, bárhol – tanulhatunk.

Könnyebben beszélhetünk a tanárral
Hagyományos osztálytermi környezetben valószínűleg csak személyesen kommunikálhatunk az oktatóval az órák előtt vagy után. Ezzel szemben, amikor online tanulunk e -mailben, chat-en vagy telefonon többször is beszélhetünk a tanárunkkal, hogy megkapjuk a szükséges információkat vagy visszajelzést. A szükséges dokumentációkat és aktuális frissítéseket is sokkal könnyebben megszerezhetjük, hiszen az online tanfolyamok készítői villámgyorsan reagálnak a szakmai vagy technológiai változásokra, újdonságokra, amiket aztán nagyon hamar be is építenek a tananyagba. Így pedig sokat javulhat a tanulási élmény.

Új technikai készségeket szerezhetünk
Az online tanulás nemcsak az oktatási célok elérésében segít, hanem új készségek elsajátításában is, amik a későbbiekben a hasznunkra válhatnak. Az online tanulmányok befejezéséhez például meg kell ismernünk és használnunk kell számos digitális tanulási eszközt, tartalomkezelő rendszert, appokat, és meg kell tudnunk oldani egy alapvető hibaelhárítást is. Megtanulunk többedmagunkkal kommunikálni még akkor is, ha a beszélgetőpartnereink a világ túlfelén vannak. Emellett számos olyan programot is megismerhetünk, amik hatékony eszközeink lehetnek egy későbbi virtuális munkaterületen. 

Megtanulhatjuk önmagunkat motiválni
Az online tanulás legnehezebb dolga az, hogy rá kell vennünk magunkat a tanulásra az otthon csábító kényelmében is. Míg egy osztályterembe elmenni és ott tanulni könnyebb, otthon nehezebb nekiállni – meg kell tanulnunk önmagunk bíztatni, motiválni. A fegyelmezettség, az önmotiváció olyan készség amit a munkaadók nagyra értékelnek.

Olcsóbb
Ha osztálytermi tanfolyamok helyett az otthoni tanulást választjuk, legtöbb esetben spórolni is tudunk. Már azzal is, hogy megtakarítjuk az útiköltséget, hiszen nem kell ide-oda ingáznunk az iskola és az otthonunk között. Nem csak üzemanyag, de autó karbantartási költségeket is megtakaríthatunk, ehhez jön még hozzá a parkolás díja is. Aki a tömegközlekedést használja, a jegyek árát spórolhatja meg. A tandíj költsége is alacsonyabb lehet, mint sok intézmény tanfolyamának díja, ami nem meglepő, hiszen a tanfolyam árába nem kell belekalkulálni a tanterem bérleti díját, sok esetben az óraadó tanár díját sem, így ezek a költségek nem terhelik a tanulót.

Összességében egyértelműen elmondható, hogy az online tanulási forma számos előnnyel rendelkezik, amit felnőttként is érdemes kihasználnunk – hiszen tanulni sohasem késő.