hello egészség

Hatékony fegyver a kilók ellen a kalóriaszámolás

Kalóriaszámolás? Sokan szeretnének fogyni, ám a kalóriaszámolástól a legtöbben megriadnak – pedig hatékony fegyver a kilók ellen.

Ha mégis úgy döntünk, idén a jó időre karcsúbbak szeretnénk lenni, és egy mérettel kisebb ruhák közt szeretnénk válogatni bevásárlóközpontban tett sétánk során, akkor érdemes megbarátkozni a kalóriaszámolással.

Nem bonyolult dolog, kis odafigyeléssel bárki könnyedén bevezetheti a mindennapjaiba.
Segítünk!

Kalóriaszámolás alapjai

Az első dolgunk mindenképpen az legyen, hogy kiszámoljuk, mennyi az alapanyagcsere energiaszükségletünk. Ki kell számolni tehát azt az energiamennyiséget, amit mindenképpen elhasználunk, akkor is, ha semmit nem csinálunk. Ez szükségszerű, hiszen ha ez alatt a kalória mennyiség alatt fogyasztunk, azt a szervezet megbosszulja. Kiszámolásához néhány adatra – testtömegünk, korunk, nemünk, magasságunk – szükségünk lesz. Kiszámolhatjuk képlet alapján, de rengeteg kalkulátort találunk az interneten is.

Miután megtudtuk, hogy mennyi az alapanyagcsere energiaszükségletünk, és azt is tudjuk, mennyi kalóriát fogyasztunk átlagosan, tehát mennyi az átlagos tápanyagszükségletünk, csökkentsük a számot 500-1000 kalóriával, ha fogyni akarunk. Arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy az alapanyagcsere energiaszükségletünk alá semmiképpen ne menjünk, mert az a szervezetünket tartalékolásra kényszeríti, és éppen az ellenkezőjét érjük el a számolásnak, mint szeretnénk, és hosszú távon hiánybetegségek is kialakulhatnak.

Ne körülbelül számoljunk!
A számolást sose végezzük fejben, hasraütésszerű összeadással. Mindenképpen szükséges az étkezési napló. Ez lehet kockás füzet, de lehet egy jó applikáció is. Pontos kalóriaszámot akkor kapunk, ha az utolsó korty italig mindent feljegyzünk.

Mérjük meg pontosan az adagokat!
Ne találgassunk az adagok méretének meghatározásánál. Az emberek hajlamosak alábecsülni ételadagjaikat, és vannak olyan finomságok is, amikből akaratlanul is többet fogyasztunk egy adagnál – például megborítjuk a reggelizőpelyhet, mert olyan finom, s máris másfél adagot eszünk egy helyett.
Legjobb, ha mindent lemérünk digitális konyhamérlegen. Nem kell minden étkezéskor használni, de minden alkalommal, amikor új ételt fogyasztunk, érdemes lemérni egy adag ételt, hogy pontosan tisztában legyünk az adagokkal.

Legyünk alaposak!
Ne felejtsünk el minden snacket, minden kortyot vagy falatot rögzíteni. Igen, néhány falat is számít! Ezért kell MINDENT, amit megeszünk, feljegyezni. Hatalmas meglepetést okozhat, hogy egy egész nap egy-egy falatjai hogyan változtatják meg nagyban a fogyás eredményét.

Nem kell túlköltekezni!
Nem kell bankot rabolni drága eszközök vásárlásához. A legjobb kalóriakövető eszköz nem feltétlenül a legdrágább. Különböző kütyük és eszközök vásárolhatók, a legtöbbet az üzletközpontban sétálva is beszerezhetjük, nem is kell hozzá sokat keresgélni. Legjobban az működik, amit könnyű és kényelmes használni – és amit valójában használunk is, és nem csak a polcra kerül. Érdemes megfontolni az életmódunkat a vásárlás előtt. Az online eszközök azoknál működhetnek, akik egész nap a számítógép előtt vannak. Azok számára, akik szeretik használni a hagyományos toll és papír módszert, egy kis jegyzettömb jól megfelel. Győződjünk meg arról, hogy a választott notesz elég kicsi ahhoz, hogy zsebben magunknál hordható legyen.

Ne feledjük a makrókat!
Ne korlátozódjon a figyelmünk csak a kalóriákra. A használt eszköztől függően nyomon követhetjük más tápanyagok bevitelét is. A kalória rögzítésén túl a makrotápanyagok: a fehérje, a szénhidrát és a zsírgramm nyomon követését is megtehetjük, hogy sikeresebb legyen a fogyás. Ez különösen fontos lehet, ha alacsonyabb szénhidráttartalmú vagy alacsonyabb zsírtartalmú étrendet próbálunk fogyasztani.

A fogyás sosem egyszerű, a siker is számtalan összetevőtől függ. A kalóriaszámolás nagy mértékben megkönnyítheti a folyamatot, ám a fentebb felsorolt pontokat mindenképpen érdemes hozzá betartani. Ezek mellett természetesen a rendszeres sport, a vitaminok pótlása és a rendületlen kitartás is szükséges a sikerhez.